WERKGROEP TRAGE WEGEN
KONINGSHOOIKT


Contactpersoon:
Hubert De Potter, tel. 015 31 48 49

Downloads
Van fort naar Torekenswaver 9,2 km             
wandeltip
Rondje Koningshooikt     15,2 km             wandeltip        
(uit: Pasar) Naar fort Koningshooikt 11 km           
wandeltip
BANKzijDANK doe mee! info
Trage Wegen Koningshooikt, voorgesteld             
Info

Wie zijn wij?   INWONERS VAN ‘BEKOORLIJK KONINGSHOOIKT’

Op Valentijnsdag 2007 zetten zich een dozijn Hooiktenaren rond de tafel, allen met dezelfde  bekommernis: de herwaardering van ‘trage wegen’ in Koningshooikt. Trage wegen zijn paden die niet bestemd zijn voor gemotoriseerd verkeer. Door de sterk toegenomen verkeersdruk en de hertekening van de leefomgeving, zijn deze aloude veldwegen, bospaden, kerkwegels… ook genoemd  buurtwegen, sterk onder druk komen te staan. Iedereen die het belang van trage wegen onderschrijft en geïnteresseerd een steentje wil bijdragen, is welkom in onze ploeg.
Vandaag maken van de werkgroep deel uit: Maria Pelgroms, Rita Renckens, Maria Vekemans, Eddy Siebens, Carlo Van Dijck en Hubert De Potter.

Nieuws VANOP TRAGE WEGEN IN JUT
Bosmolenpad
Op vraag van onze werkgroep keurde het Schepencollege de naam goed voor een aloude buurtweg tussen Nestje Van Den Bulckpad en Donderheide 19-23. De naam is ontleend aan de windmolen, een korenmolen type staakmolen die precies 400 jaar geleden (1617) opgericht werd en overeind bleef tot 1914 toen Belgische militairen de molen vernielden vooraleer Duitse troepen deze zouden kunnen gebruiken als uitzichtpunt. De molenhoeve, zij het uiteraard gerenoveerd, gebouwd in 1712, staat er nog steeds als Vlaams Erfgoed

‘Doorlopende’ straten
Het verkeersteken om ‘doodlopende straten’ aan te duiden  is alom bekend.  In Koningshooikt worden al een poosje straten aangegeven waar je te voet of per fiets toch je weg kan verder zetten. Dat neemt bij de gebruiker alle twijfels weg.  Deze aanpassing gebeurt niet met kostelijke nieuwe borden aan te maken, maar door klevers aan te brengen boven het klassieke rode blokje (fiets, voetganger). Op aanwijzing van onze werkgroep zijn al heel wat borden onder handen genomen.  Stilaan is het plaatje kompleet. Wie nog een onaangepast bord vaststelt mag dat via ons mailadres melden.

Realisaties      KONINGSHOOIKT,  DE LIERSE WANDELTUIN!

Zes wandelroutes!
Na de eerste inventarisatie ter plekke stelden we vast hoeveel moois aan landschap en natuur Koningshooikt wel te bieden heeft, voldoende om er zes routes uit te stippelen, goed voor meer dan 44 km wandelplezier. Op deze manier werden heel wat  oude trage wegen in ere hersteld. Bovendien werden enkele nieuwe verbindingen gerealiseerd.
* Koningsbossenpad     8,4 km      - vertrek De Laag (voorheen: Sportcentrum Beekstraat)
* Jutse Plassenpad        7.0 km      - vertrek De Laag (parking achter kerk)
   VARIANT voor rolwagengebruiikers, met aangepast parcours.
* Stombaarshoekpad    6.0 km      - vertrek ingang Jutse Plassen  Putsesteenweg
* Lammekespad           6,6 km      - vertrek OLV kapel Liersebaan
* Brede Zijppad              6.0 km     - vertrek brug Fort van Koningshooikt
* Bunkerpad                  6.5  km    - vertrek brug Fort van Koningshooikt
Wie het Jutse Plassenpad bewandelt kan bovendien gebruik maken van een:
* Natuurleerpad ‘Jutse Plassen’  1.8 km - opgenomen in de  wandelbrochure. Een idee voor een lesje natuurkunde in de scholen?
Alle wandellussen zijn bewegwijzerd. Een wijzer verdwenen of beschadigd? Geef ons een seintje.
De brochure is verkrijgbaar:
- In Lier bij dienst Toerisme.
- In Koningshooikt: De Waaier en Gemeentehuis tijdens openingsuren. Bij de Hooiktse bakkers, dus ook in weekend!

Rivierenland, wandelland
Op zondag 30 september 2012 opende Regionaal Landschap Rivierenland een nieuw wandelgebied (geen knooppunt-netwerk). Het behelst het gebied vanaf Lier, over Koningshooikt, Putte tot Heist o.d. Berg. Aan de voorbereiding heeft onze werkgroep een flinke bijdrage geleverd.
Met de eigenaars van private wegen, waarvan wij tot nog toe gebruik mochten maken, zijn besprekingen gevoerd over aansprakelijkheid, opzegbaarheid, privaat karakter… afgerond met het ondertekenen van een contract. Een verbetering van de tot nu mondelinge afspraken. In sommige gevallen is de overeenkomst een echte win-win deal.
Wij zijn zeer gelukkig, want de 6 lussen zullen op die manier bestendigd worden. Elke route krijgt een startpaneel, volledig nieuwe bewegwijzering, infopanelen, rustbanken waar nodig en een wandelkaart met inspiratieboekje. Blijf op de hoogte via deze site.
De bestaande brochure van Koningshooikt blijft nuttig omdat de routebeschrijvingen uitgebreider zijn dan in het boekje van Pallieterland. We zorgden voor een bijvoegsel om enkele kleine wijzigingen te beschrijven. Deze bijlage is gratis te bekomen op onze normale verkooppunten (zie hierboven).

Privaat en toch toegankelijk!
Met de eigenaars De Meyer en Op De Beeck konden we tot een akkoord komen om de aloude doorsteek van Mechelbaan naar Putsesteenweg weer toegankelijk te maken voor wandelaars. Voor fietsers is het pad niet geschikt en voor gemotoriseerde gebruikers is het niet toegelaten!
We maakten de passanten hierop attent met een paar bordjes. Onze ploeg zorgde voor een brugje en sas. Vanuit het dorp is het nu aangenaam wandelen tot bij de Jutse Plassen. Maak er gebruik van, met respect voor natuur en eigendom. De andere wegen op het terrein zijn uiteraard niet toegankelijk zonder toelating. Met dank aan de beide eigenaars

Een dozijn buurtwegen en kerkwegels benoemd
Oude kerkwegels in ere hersteld!
Op vraag van onze werkgroep werden 3 paden in de dorpskom bruikbaar gemaakt voor wandelaars en fietsers en werden naambordjes geplaatst.
* Kerkepad   In de volksmond altijd zo genoemd
* Vlinderpad  Logische link naar de nabijgelegen Dagpauwoogschool
* Pikkelpad   In het laag gelegen deel van het dorp, De Laag, droogden de boeren het gemaaid gewas op driepikkels.

Nestje Van Den Bulckpad
Het Brede Zijppad maakt vanaf de start een ommetje langs Donderheide en keert dan terug richting ingang van het wandelbos langs een lang bospad. De werkgroep heeft bekomen dat dit pad erkend is geworden als ‘trage weg’ en derhalve niet toegankelijk voor gemotoriseerd vervoer. De bijpassende verkeersborden werden geplaatst. De bedding van het pad ligt er nu beter bij en het pad is nu benoemd als ‘Nestje Van Den Bulckpad’. Nestje woonde in deze buurt en was gekend als globetrotter per fiets.
Voetweg 49

Voetweg 49 verbindt de N10 met de Slenderstraat, nabij het kapelletje. Het pad is goed 500 m lang.
In oktober 2014 kregen we eindelijk bevestiging van de herwaardering. Tijdens de dag van de Trage Weg, onder het motto ‘Doorgang voor iedereen’. De straatnaambordjes prijken aan beide zijden met het logo Trage Wegen. Na 7 jaar heeft de werkgroep eindelijk resultaat beet, een belangrijk symbooldossier.
En sedert 2016 bovendien…
De Wip en Molenveld, kleine broertjes in de wijk Fruithoflaan.
Witte Relenspad langs de zoom van Brede Zijpbos (zijde Beukheuvel) genoemd naar de beruchte bende van Witte Relens die eertijds vaak in de Koningsbossen vertoefden.
Buurtweg 5 langsheen de Haagbeek tussen Liesmortel en Tallaart.
Stropersweg tussen Sander De Vosstraat en Jutse Plassen. Stropersweg, stropers weg.
Wielewaaldreef, mooi verbindingsdreef in Bossen, herinnering aan 60 jaar Natuurpunt Wielewaal.
Drijpikkel, zoals de omgeving noemde ten zuiden van fort van Lier (verbinding met N10).
Dat brengt ons arsenaal op 12! Wordt beslist vervolgd.

En nog een wandeltip voor staplustigen!
Stapvoets tussen Lier en Antwerpen
Zin in een bijzondere uitdaging? Stap eens van station Lier naar de Grote Markt van Antwerpen langs vele mooie plekjes en over een groen parcours. We kregen al vele fijne reacties van wandelaars die de route uitprobeerden. Ga eens kijken op mijnroute.be en vind de route ‘stapvoets tussen Lier & Antwerpen voor het traject, foto’s en routebeschrijving. Wil je tevens heel wat weetjes, dan kan je ons eens mailen
via tragewegen.koningshooikt@skynet.be
We bezorgen je alle info. Veel wandelgenot.


Afspraken    LANGS TRAGE WEGEN
Honden welkom
Honden aangelijnd houden uit respect en omdat het nu eenmaal zo hoort.
Het zou voor de hondenliefhebber ‘t leukst van al  zijn wanneer de viervoeters overal vrij konden rondlopen. Maar om heel wat redenen die iedereen wel kent is dit echter niet mogelijk. Heel veel hondenbazen hebben daar begrip voor en houden zich aan de regels. Spijtig genoeg stellen we ook vast dat een veel te grote groep eigenaars van honden zich niet stoort aan wat hen opgedragen wordt. Vaak komen er nog onfatsoenlijke reacties bovenop als iemand hen even attent maakt op de voorschriften, ja zelfs dikwijls gevolgd door een agressieve houding. Dit zou er ooit wel eens kunnen toe leiden dat men bepaalde gebieden, bv privaat eigendom, afsluit voor honden, ook als ze aangelijnd zijn. Steeds moeten de goedmenende burgers het mee bekopen. Zoals overal op de openbare weg, zijn ook onze wandelroutes niet toegankelijk voor loslopende honden. Hondenpoepzakjes moeten bovendien meegenomen worden. Aan de Jutse Plassen merk je dat er ook daar mensen komen die het hiermee niet nauw nemen.
Zwerf zonder vuil
‘Laat niet aan d’ eigenaar, als dank voor het aangenaam verpozen, de blikken en de dozen!’
Oude kaarten
Bekijk onze folder (hierboven downloads) om jouw buurt en de trage wegen te verkennen  met boeiende oude kaarten, de Atlas Buurtwegen, luchtfoto’s en de laatste nieuwe kaarten (OSM bv).
Tref ons            
via tragewegen.koningshooikt@skynet.be
of via tel 015 31 48 49, ook overdag.
website koepel  www.TrageWegen.be
Wij houden van jullie opmerkingen, tips en weetjes.Downloads en info
  Dag van de Trage weg 2018